Czy szukasz sposobu na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów lub utrzymanie obecnej wagi bez rezygnacji z walorów smakowych i przyjemności? Spróbuj jeżyn dla utraty wagi i utrzymania zdrowia. Badania wykazują, że ludzie, którzy stosują dietę bogatą we flawonoidy mają tendencję do mniejszego tycia.
Głęboki kolor jeżyn wskazuje na obecność flawonoidów, które są potężnymi fitoskładnikami o właściwościach przeciwzapalnych i korzystnie wpływających na układ odpornościowy. Jeżyny są bogate w szczególny rodzaj flawonoidów zwanych antocyjanami, które występują również w truskawkach, wiśniach, borówkach, winogronach, rzodkiewce i czarnej porzeczce. Podsumowując, kiedy Twój układ odpornościowy jest zdrowy i spożywasz odpowiednie pokarmy (takie jak jagody), Twoje ciało jest w stanie funkcjonować na wyższym poziomie, co często skutkuje zrzuceniem niewielkiej ilości zbędnych kilogramów.
Sposoby, dzięki którym jeżyny przyczyniają się do utraty wagi
Niska zawartość kalorii i cukru
Jeżyny zawierają tylko 62 kalorie na filiżankę (144 g) i należą do owoców zawierających najmniejszą ilość cukru - tylko 7 gramów na filiżankę. Niższa zawartość cukru oznacza, że nie będziesz miał problemów z wypaleniem się po zjedzeniu jeżyn.
Wysoka zawartość błonnika
Możesz być zaskoczony, że jeżyny zawierają 8 gramów błonnika na filiżankę. Fakt, że te małe jagody składają się głównie z nasion i skórki, przyczynia się do wysokiej zawartości błonnika. To właśnie błonnik pomaga Ci czuć się sytym po jedzeniu, dzięki czemu nie musisz tak często sięgać po przekąski. Ponadto błonnik pomaga w sprawnym funkcjonowaniu układu trawiennego, dzięki czemu nie gromadzą się dodatkowe kilogramy i toksyny w organizmie.
Jak spożywać jeżyny w celu utraty wagi?
Możesz oczywiście pić sok z jeżyn, aby uzyskać pyszny i zdrowy napój, jednak możesz rozważyć spożywanie całych jeżyn ze względu na zawartość błonnika, który pomaga w utrzymaniu wagi i utracie wagi. Dodaj jeżyny do sałatki owocowej lub nawet do zielonej sałatki (dodaj zdrowy sos winegret). Możesz również dodać jeżyny do swojego ulubionego przepisu na zielone smoothie lub po prostu wrzucić kilka do ust jako słodką i zdrową przekąskę między posiłkami.
Przepisy na jeżynowe smoothie
Jeżynowy i owsiany smoothie śniadaniowy
Dostarcz błonnik z owsa i jeżyn w tym bogatym i sycącym smoothie.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki dowolnego mleka
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
- 1 filiżanka przefiltrowanej wody
- 1/4 filiżanki jogurtu waniliowego
- 1 łyżka stołowa miodu lub agawy
Wskazówki:
Namoczyć owies w mleku przez pięć minut. Umieść wszystkie składniki w blenderze i wymieszać na wysokim poziomie, aż dobrze wymieszane.
Jeżynowo-kokosowe smoothie
Smak tego smoothie jest zaskakująco wyjątkowy i słodki. Potrzebujesz trochę dodatkowego białka w ciągu dnia? Dodaj jedną gałkę do mieszanki i już możesz iść.
Składniki:
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych jeżyn
- 1/2 banana
- 1/4 cala plasterka świeżego korzenia imbiru
- 1 filiżanka (8 oz) niesłodzonego mleka kokosowego
- 2 łyżki stołowe niesłodzone płatki kokosowe
- 1 gałka białka w proszku (opcjonalnie)
- Lód do smaku
Wskazówki:
Umieścić wszystkie składniki w blenderze i wymieszać na wysokim poziomie, aż dobrze wymieszane.
Zielone smoothie z jeżynami
Tradycyjne zielone smoothie zyskuje trochę witaminy C dzięki jeżynom i pomarańczom.
Składniki:
- 1 filiżanka jeżyn.
- 1 banan, obrany
- 1 mała pomarańcza, obrana
- 2 filiżanki ulubionej zieleniny (szpinak, jarmuż, itp.)
- 8 oz przefiltrowanej wody
Wskazówki:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i wymieszaj na wysokich obrotach, aż będą dobrze wymieszane.