Sokowirówki to jeden z rodzajów wyciskarek do soków. Najpopularniejsze są te o najniższej cenie i najprostsze w obsłudze. Wyciskają one sok z owoców, a ten pozbawiony cząsteczek miąższu spływa do specjalnego pojemnika. Najlepiej wypić go od razu po zrobieniu. Sokowirówki wyciskają dużo soku z warzyw i owoców, ale za to pracują głośno, są mało efektywne i trudno się je czyści.
Wyciskarki do soku to drugi typ tego rodzaju urządzenia. Pracują wolno i dokładnie. Wałek ślimakowy powoduje miażdżenie owoców i wyciska sok, który zawiera cząsteczki miąższu. Wyciskarki nie napowietrzają soku, przez co można go dłużej przechowywać. Istnieją wyciskarki ręczne (można je łatwo przenieść) i elektryczne.
Funkcje wyciskarki
Za ich pomocą można spowodować homogenizację soku, czyli utworzenie musu. Można je wykorzystać do mielenia kawy, orzechów, mięsa, a sok sporządzać także z warzyw liściastych i ziół. Praca z nimi zajmuje dużo czasu, ale za to łatwo się je czyści.
Wyciskarki do cytrusów nadają się do wytwarzania soku z cytryn, pomarańczy, grejpfrutów, mandarynek. Przekrojoną połówkę trzeba umieścić na stożku i poczekać, aż urządzenie samo zacznie działać. Owoce zostają wykorzystane w całości. Wyciskarki manualne to koszt ok. 20 zł. Ich zaletą jest cicha praca i sok o dużych wartościach odżywczych. Przed zakupem warto sprawdzić, jaka jest jakość sitka – od niego zależy efektywność pracy – oraz otworu zasypowego.
Pojemność sokowirówki
Aby wybrać właściwą sokowirówkę, trzeba zwrócić uwagę na pojemnik, jaki ona posiada – najlepiej od 1 do 3,5 litra. Dobrze, żeby był przezroczysty oraz aby można go było myć w zmywarce. Natomiast aby wybrać dobrą wyciskarkę, trzeba się skupić na wałkach ślimakowych. Dwuślimakowe są bardziej wydajne, choć wolno pracują. Te jednoślimakowe powinny mieć ostrza, dzięki którym pracują szybciej, ale traci na tym jakość soku. Pojemniki na sok mają zwykle pojemność 0,3-1 litr. Ten 0,5-litrowy pozwoli na przygotowanie soku dla kilku osób. Można też wybrać taki model, który umożliwi podstawianie własnego pojemnika.
Moc wyciskarki
Przy wyciskarkach do soków bardzo ważne, aby było w nim dużo elementów stalowych, przez co będą wytrzymałe. Ważna jest też moc wszystkich tych urządzeń (w sokowirówkach 150-750W). Przykładowo 200W umożliwia wyciskanie soku z miękkich warzyw i owoców. W wyciskarkach do soku zakres mocy to 150-450W, a w wyciskarkach do cytrusów 20-85W. Im wyższa moc, tym lepiej, choć praca będzie głośniejsza. Każdy rodzaj urządzenia może mieć dodatkowe funkcje, np. odprowadzanie miąższu, regulacja gęstości i prędkości, końcówki do robienia makaronu itd.