Prosty przewodnik po wyciskaniu soków

Oto mój prosty przewodnik po sokowaniu - świetnym sposobie na spożywanie zalecanej dziennej ilości owoców i warzyw.

 

Najnowsze wytyczne BANT (The British Association for Applied Nutrition and Nutritional Therapy) mówią o spożyciu 6 warzyw i 1 owocu dziennie dla zachowania optymalnego zdrowia, więc jeśli masz sokowirówkę lub blender, ale nie wiesz, od czego zacząć, oto szybki i łatwy przewodnik, który Ci pomoże.

Składniki

  • Zacznij od warzyw o dużej zawartości wody, takich jak seler czy ogórek.
  • Wybierz 2 garście spośród wielu warzyw o właściwościach alkalizujących, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta, awokado, boćwina i sałata rzymska.
  • Dodaj małą garść ziół lub łyżkę przyprawy, aby dodać smaku i dodatkowych korzyści zdrowotnych, np. imbiru, cynamonu, mięty, kolendry lub pietruszki.
  • Dodaj całą cytrynę lub limonkę (bez skórki i pestek) lub tylko sok albo obrane i wydrążone jabłko/ gruszkę dla dodania słodyczy.

Sposób

  1. Włóż wszystkie składniki do sokowirówki lub blendera, pamiętając, aby umieścić bardziej wodnistą bazę warzyw/owoców wokół warzyw alkalizujących.
  2. Sok zmiksować na najwyższym poziomie, w razie potrzeby dodać wody i ponownie zmiksować, aż do uzyskania konsystencji przypominającej smoothie.
  3. Pij tego samego dnia, albo przez słomkę, albo tak jak jest.

Ciesz się swoją podróżą do optymalnego zdrowia!

Powiązane wpisy