Prosty przewodnik po wyciskaniu soków
Oto mój prosty przewodnik po sokowaniu - świetnym sposobie na spożywanie zalecanej dziennej ilości owoców i warzyw.
Najnowsze wytyczne BANT (The British Association for Applied Nutrition and Nutritional Therapy) mówią o spożyciu 6 warzyw i 1 owocu dziennie dla zachowania optymalnego zdrowia, więc jeśli masz sokowirówkę lub blender, ale nie wiesz, od czego zacząć, oto szybki i łatwy przewodnik, który Ci pomoże.
Składniki
- Zacznij od warzyw o dużej zawartości wody, takich jak seler czy ogórek.
- Wybierz 2 garście spośród wielu warzyw o właściwościach alkalizujących, takich jak szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta, awokado, boćwina i sałata rzymska.
- Dodaj małą garść ziół lub łyżkę przyprawy, aby dodać smaku i dodatkowych korzyści zdrowotnych, np. imbiru, cynamonu, mięty, kolendry lub pietruszki.
- Dodaj całą cytrynę lub limonkę (bez skórki i pestek) lub tylko sok albo obrane i wydrążone jabłko/ gruszkę dla dodania słodyczy.
Sposób
- Włóż wszystkie składniki do sokowirówki lub blendera, pamiętając, aby umieścić bardziej wodnistą bazę warzyw/owoców wokół warzyw alkalizujących.
- Sok zmiksować na najwyższym poziomie, w razie potrzeby dodać wody i ponownie zmiksować, aż do uzyskania konsystencji przypominającej smoothie.
- Pij tego samego dnia, albo przez słomkę, albo tak jak jest.
Ciesz się swoją podróżą do optymalnego zdrowia!