Różnice między wyciskarkami pionowymi a poziomymi

wyciskarki pionowe i poziome

Nowoczesne wyciskarki działają w oparciu o wiele ciekawych rozwiązań technicznych. Przede wszystkim wykonują mniej obrotów. Im mniej ich będzie tym taki sok będzie bogatszy w enzymy, witaminy oraz inne cenne składniki. Taki sok będzie również bardzo zdrowy.

Im mniej obrotów silnika, tym wyciskanie soku jest dokładniejsze i jednocześnie zachowywane są te najcenniejsze składniki. Dobrze wyciskarki powinny wykonywać mniej więcej około 40-50 obrotów na minutę. Obecnie wykorzystuje się do produkcji tego typu urządzeń przede wszystkim UlTemu oraz Tritanu.   (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/ To dwa nowoczesne materiały, które świetnie się sprawdzają. Jeśli chodzi o ich możliwości to najważniejsze będzie to, że są bardzo odporne na zużycie. Właśnie z tego powodu, że nie mają rakotwórczych bisfenoli można bez obaw decydować się na jego wykorzystywanie. Mają często także przygotowywaną długą gwarancję.

Niektórzy producenci wprowadzając funkcję przepłukiwania chcą, by urządzenie dało się bez większych problemów utrzymywać w czystości. Wyciskarki pionowe są wygodne w tym zakresie. Sok będzie się wydajnie wyciskał a jednocześnie specjalne silikonowe wycieraczki już w czasie pracy będą wstępnie czyścić urządzenie. Możliwe przepłukiwanie sprawia, że nie zawsze będzie trzeba sprzęt rozkładać i bardzo dokładnie czyścić.

W przypadku pionowych wyciskarek surowiec wchodzi do urządzenia w taki sposób, że nie będzie trzeba go popychać. Pionowa technologia oznacza, że warzywa i owoce są wciągane przez ślimak. Wprowadza się różnego rodzaju rozwiązania techniczne, które doskonale się sprawdzą i dzięki temu wyciskanie soku będzie zarówno łatwiejsze jak i też wygodniejsze. Urządzenia pionowe są najczęściej również mniejsze co powinno mieć znaczenie, ponieważ nie będą nam sprawiać aż tyle problemów. Są sytuacje, w których dobrze sprawdzi się regulacja gęstości soku. Mamy modele pionowe, w których wybrać można jaki sok będzie można uzyskiwać, gęsty czy klarowny. Ma to znaczenie, ponieważ gęściejsze soki mają więcej błonnika. A to właśnie błonnik w naszej diecie powinien się znajdować w odpowiedniej ilości.