Sok wyciśnięty z pomidora- jego właściwości i działanie

Zdrowy styl życia

Sok pomidorowy został nazwany przyjacielem serca i nie bez powodu nadano mu taki przydomek. W pomidorach znajdziemy bogactwo witaminy C, likopenu, potasu, fitosterolu oraz beta-karotenu. To wszystko sprawia, że serce, nasz najważniejszy organ, pracuje lepiej i jest dłużej zdrowsze.

Najzdrowiej jeść surowe pomidory i sok świeżo z nic wyciśnięty, jednak jest jedno odstępstwo od reguły. Według badań, największe stężenie likopenu występuje w pomidorach gotowanych, a jest to dla nas najlepsza ochrona przed chorobami, której nie zastąpią żadne suplementy.

Sok pomidorowy i jego działanie

Nad sokiem z pomidora było prowadzonych sporo badań. Wykazały one, że ten właśnie rodzaj soku na wysokie działanie antyrakowe i antyoksydacyjne. Wspomniany już wyżej likopen przeciwdziała rakowi prostaty, jajników, jelita grubego oraz innym nowotworom. Ma on także działanie ochronne przeciw tworzeniu się mutacji genów i tym samym chroni przed chorobami.

Podobne działanie mają również polifenole jakie zawarte są w tkance pomidora. Likopen i polifenole doskonale działają razem z innymi substancjami odżywczymi jakie wybadano w pomidorach, dlatego właśnie ten gatunek warzyw jest tak mocno wyróżniany w walce z chorobami.

Świeży sok pomidorowy

Oprócz tych wymienionych wyżej właściwości, sok pomidorowy ma szereg innych działań, w tym między innymi przeciwdziała obumieraniu komórek serca i znacznie poprawia jego pracę. Do tego dochodzą jeszcze takie zbawienne dla nas działania: zapobiega miażdżycy, wspomaga prace mózgu, daje nam ochronę przed udarem, wpływa na opóźnienie procesów starzenia, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, wpływa na poprawę odporności organizmu i poprawia stan stawów, ma zbawienny wpływ na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci, a do tego pomaga w walce z nadwagą, ponieważ wspomaga układ trawienny.

Wartość odżywcza soku z pomidorów

Sok pomidorowy posiada również cały arsenał witamin: wit. A, wit. Z grupy B, C, E, K i kwas foliowy. Nie brakuje tutaj także minerałów, w tym potasu, fosforu, magnezu, wapńa, cynku, manganu, sodu i żelaza. Jak widać pomidory są ze wszech miar godnym polecenia warzywem, a sok jest doskonała formą podania wszystkich jego bogactw do naszego organizmu.

Powiązane wpisy